Caută
Close this search box.
Unghi ridicare chinga

Contează unghiul dintre legăturile de ridicare?

Contează unghiul! Cu cât unghiul de deschidere dintre chingi/ cabluri/ lanțuri e mai mare, sarcina crește, deși obiectul de ridicat e același.

Deși pare contraintuitiv, aceeași sarcină ridicată cu două chingi la unghi de zero grade creează tensiune mai mică pe fiecare chingă decât dacă chingile ar fi depărtate la un anumit unghi. Când vine vorba de legături de ridicare, este interzisă ridicarea sarcinilor dacă unghiul față de verticală este mai mare de 60 de grade.

La o sarcină de o tonă, dacă sarcina e ridicată cu două chingi/ cabluri/ lanțuri, la unghi de zero grade față de verticală, greutatea se va împărți egal, fiecare din cele două legături va ridica 500 kg. Însă, dacă mărim unghiul dintre cele două legături până la 172 de grade, putem ajunge la 6000 kg-forță pe fiecare din cele două legături! O sarcină de doar 1000 kg-forță creează în total 12.000 kg-forță!

Cum se poate întâmpla așa ceva? Principiul e simplu: faptul că se creează un triunghi între punctul de sprijin, legături și sarcină, multiplică forța în progresie aritmetică.

Rezultatul se împarte apoi la numărul de brațe de ancorare, iar cifra finală este sarcina pe braț

Distribuie articolul:

Facebook
Email
WhatsApp

Articole similare: