gripa hidraulica

Gripa sistemelor hidraulice

La hidraulice, „gripa” e o „boală” de multe ori incurabilă

Trecerea cu vederea a acestor probleme comune la sistemele hidraulice poate avea consecințe nedorite care pot duce chiar până la înlocuirea completă a sistemului.

Din păcate, micile zgârieturi pe tijă, cămăși și pistoane sunt prea fine pentru a fi văzute cu ochiul liber. Când acest lucru este posibil, s-ar putea ca piesa să nu mai poată fi salvată, deoarece zgârieturile sunt prea adânci.

Una dintre practicile cele mai „nesănătose” în operarea sistemelor hidraulice este scoatarea fluidului în timpul mentenanței, apoi punerea aceluiași fluid înapoi în sistem, însă plin de microparticule.

Dacă nu din cauza înlocuirii fluidului, cum altfel pot ajunge particulele în sistem?

  • Prin găurița de aerisire
  • Cuple fisurate
  • Pilitură de oțel de pe cămașă
  • Sigilii roase
  • Înlocuire ulei din containere neîntreținute sau fără filtrare la schimbul fluidului
  • Filtre vechi

Cele mai frecvent întâlnite particule sunt de metal, urmate de silicat, elastomeri, fibre de sticlă și praf.

De asemenea, o pompă defectă care a fost diagnosticată cu probleme de cavitare, poate „rupe” prin implozie mici bucăți din cămăși, să le pună în circulație prin tot sistemul.

Praf hidraulic pilitura
Praful hidraulic se poate vedea doar cu lupa

Un sistem supraîncălzit mai poate genera pilitură de oțel, la temeperatură mai mare, metalul având o rezistență mai mică, se lasă „sculptat” de pistonul în mișcare, creându-se pilitură.

Aceste probleme și semne de defecțiune nu trebuie ignorate deoarece pot degenera foarte rapid, cu pagube mari. Sistemul hidraulic trebuie ținut mereu sub observație. Dacă întâmpinați astfel de probleme, puteți apela cu încredere la Proflex Oradea.

Distribuie articolul:

Facebook
Email
WhatsApp

Articole similare: