De ce a fost inventată hidraulica? De ce se folosesc lichide hidraulice și nu rotițe? Deoarece fluidele nu se tocesc, sunt „flexibile” și operează la unghiuri imposibile pentru metale! Lichidele nu pot fi compresate; oricine s-a lovit vreodată cu burta de suprafața apei, la un plonjon, a văzut cât de adevărat este acest lucru.
Cei care sar de pe poduri, dacă nu străpung apa, se lovesc ca de beton, lichidul nu apucă să se dea la o parte cu viteza cu care este lovit. Reacția e întârziată: când aruncăm o piatră în apă, putem vedea că un strop sare din centrul undelor, însă abia după ce piatra este în apă.
Lichidele se comportă într-un mod contrar așteptărilor: transformă forța în viteză respectiv distanța în forță. Dacă avem un vas în formă de U, cu un capăt lat și unul îngust, acționând asupra capătului lat cu o forță mare, dar viteză mică, lichidul va ieși dincolo cu viteză mare, dar forță mică. Acționând asupra capătului îngust cu forță redusă, putem observa că trebuie să împingem pistonul o distanță mai mare dacă dorim să obținem o forță mai mare la capătul lat, care se va urca cu forță mare, dar viteză redusă.
Așadar, un lichid poate fi folosit ca accelerator pe niște palete ori multiplicator de forță, adică să apeși cu un deget într-o parte îngustă și să ridici o sută de kilograme în cealaltă parte, cea lată, forța transformându-se în presiune și în forță din nou care acționează asupra pereților vasului.