Există trei metode prin care poate fi controlată pierderea de putere la sistemele hidraulice
Reducerea pierderii cailor-putere în sistemele hidraulice a fost dintotdeauna un subiect de mare importanță în ultimii ani datorită creșterii atât prețurilor energiei cât și a conștientizării efectelor asupra mediului înconjurător. Scăderea acestor pierderi continuă să fie o provocare atât pentru designerii echipamentelor hidraulice cât și pentru inginerii hidraulici. Rezultatul dorit este un echilibru între costuri unui sistem cu mai puțini cai-putere și economisirile scad durata de viață a echipamentului.
Controlul cailor-putere respectiv a pierderilor acestora poate fi făcut în trei feluri:
- Pompa de intrare ca sursă de volum
- Valve de control ale sistemului
- Țevile sau furtunurile de transport ale fluidului
Prima dintre cele enumerate, adică pompa de intrare este cea care poate reduce semnficativ costurile. Consumul de energie al sistemului hidraulic poate fi controlat de aici, cu cât pompa este mai apropiată de rezultatul dorit, de puterea de procesare a fluidului și numărul de watti pe care îl consumă.
A doua, anume valva, controlează sistemul atât prin direcționare cât și prin controlul mișcării fluidului prin sistem sau combinația dintre cele două. Valvele direcționale sunt parte a sistemului hidraulic care au funcții de pornire și oprire pe parcursul distribuției de fluid. În unele cazuri, sunt pur și simplu întrerupătoare, în altele reductoare. O valvă prea largă poate duce la pierderea cailor putere deoarece fluidul circulă prea liber prin sistem.
Cea de-a treia metodă privește furtunurile, țevile, fitingurile și cuplele prin care circulă fluidul hidraulic. O improvizație de fiting mic care să convertească filetul într-un filet mare poate duce la transmiterea presiunii asupra pereților țevilor sau furtunurilor hidraulice mai mult/ mai puțin decât e nevoie pe secțiune, „furând” sau „adăugând” cai-putere din sistem, după legea presiunii împărțită la unitatea de suprafață, în cazul nostru ieșirea furtunului (rezultatul dorit) și suprafața pereților furtunurilor sau țevilor hidraulice.